Edustusurheilijoidemme kisakausi on päättynyt ja julkaisemme tässä blogissa Aavan, Laurin, Tytin ja Markun mietteitä ja tunnelmia kesäkauden kilpailuista. Kauden päättymisen jälkeen on hyvä miettiä, miten rakentaa seuraavaa harjoituskautta. Edustusurheilijamme kertovat myös tulevasta harjoittelustaan.
Aava Tammilehto:
Minulla oli korkeat odotukset kesän kisoja kohtaan. Olin pystynyt treenaamaan koko alkukesän todella hyvin ja treenitkin sujuivat mainiosti. Olin lisäksi välttynyt ylimääräisiltä loukkaantumisilta sekä sairastumisilta. Kisasuoritukseni eivät kuitenkaan täyttäneet odotuksiani. En jäänyt onneksi aivan tyhjän päälle, sillä jokaisesta kisasta käteeni jäi valtava määrä oppeja ja oivalluksia. Huomasin esimerkiksi, kuinka tärkeässä asemassa uintiosuus on. Varsinkin kun kyseessä on peesivapaat kisat. Oma uintini ei ollut vielä tarpeeksi vahvaa, jotta olisin päässyt hyödyntämään kärkiporukoita pyöräilyssä. Tämä kostautui sitten, että jouduin pyöräilemään yksin muiden hyödyntäessä ryhmäajoa. Huomasin myös, miten tärkeä on osata jakaa oma energiankäyttö eri lajeihin. Itsestään saa annettua niin paljon enemmän, kun tietää ja tuntee omat rajansa. Kuluneen kesän kisakokemuksieni avulla saan kirjoitettua pitkän listan -mihin keskittyä enemmän ja mitä tehdä toisin tulevalla kaudella.
Treenitavoitteeni kesän aikana täyttyi melko hyvin reissailuista huolimatta. Reissailujen takia kesällä tuli juostua normaalia enemmän ja pyöräiltyä hieman vähemmän. Kuitenkin pitkiä pyörä + uinti yhdistelmiä tuli tehtyä lämpimissä säissä kesän aikana useaan kertaan.
Nyt vihdoin uusi kausi alkoi, yhteiset ryhmätreenit jatkuvat pienen tauon jälkeen ja toinen vuoteni triathlonistina lähtee käyntiin. Opettavaisesta kesästä on hyvä lähteä rakentamaan uutta ja vahvempaa kautta, sillä nyt tiedän paljon paremmin, mihin juuri minun kannattaa keskittyä ja panostaa.
Kisakauden perusteella oli kiva huomata ja oivaltaa, että nautin enemmän pidemmän matkan (pidempien kuin sprinttimatkan) kisoista ja siksi haluan keskittyä tulevalla kaudella esimerkiksi matkaltaan pidempiin lenkkeihin. Kisakausi oli hyvin opettavainen. Minulla on nyt hyvin tiedossa eri lajien kehittymiskohteet.
Uinnissa minun tulee kehittää etenkin suunnistustaitojani avovedessä, jotta ylimääräistä ja turhaa matkaa ei kerry. Lisäksi minun tulee kehittää uintipotkuista tehokkaammat. Pyöräilyssä kehittämiskohteeni on vauhdin lisääminen. Tarvitsen harjoitteluuni enemmän kovia pyörälenkkejä, jossa vauhti nousee korkeammalle. Lisäksi tarvitsen lisää rohkeutta ja uskallusta ajaa vauhdikkaasti kaarteissa ja mäissä. Ylimääräistä jarruttelua pitää vähentää. Juoksussa minun tulee keskittyä jalkaterien asentoon, jotta minulle ei tule turhia jalkakipuja. Tavoitteena on tehdä enemmän pitkiä lenkkejä sekä lenkkejä haastavissa maastoissa. Fysiikkaharjoittelussa tavoitteenani on saada alaraajoihin painottuvaa lihasmassaa ja kasvattaa voimantuottoa. Tulossa on siis treenitäyteinen syksy!
Syksyn viikkorytmi on seuraava, ja treeniä yhteensä viikoittain n. 12-16 h
ma: lepo
ti: uinti, pyörä
ke: uinti
to: pitkä pk-juoksu
pe: sali, uinti
la: uinti
su: sali, vk-juoksu, pyörä
Artikkelikuva: Vantaa Triathlon – kisajärjestäjien ottama maaliintulokuva, 6-2023