Yhdistys
Nimi: Helsinki Triathlon ry
Kotipaikka: Helsinki
Osoite: Jauhokuja 3 (Liikuntamylly), 00920 Helsinki
Rekisterinumero: 158.047
Merkitty rekisteriin: 26.2.1993
Sääntömuutos rekisteröity: rekisteröinti PRH:lla käynnissä (toimitettu 20.12.23)
Nämä säännöt on hyväksytty yhdistyksen syyskokouksessa 30.11.2023.
Helsinki Triathlon ry:n säännöt
1. Yhdistyksen nimi
Yhdistyksen nimi on Helsinki Triathlon ry (lyhennys HeITri) ja sen kotipaikka on Helsinki.
2. Yhdistyksen tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää triathlonharrastusta, -tietoutta ja -aatetta. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys (seura) järjestää jäsenilleen:
- valmennus-, harjoitus- ja kuntourheilutoimintaa
- koulutustoimintaa
- kilpailutoimintaa
- leirejä
- vapaamuotoisia jäsentilaisuuksia
- harrastusasusteita, -välineitä, -ravinteita ja muuta triathlonharrastuksessa tarvittavaa materiaalia lainaan, vuokralle tai ostettavaksi
Lisäksi yhdistys tekee aloitteita, toimeenpanee kokous-, esitelmä-, keskustelu-, yms. tilaisuuksia sekä julkaisee AV- (audiovisuaalisia), multimedia-, verkko- ja painotuotteita ja ylläpitää jäsenilleen ja muille lajista kiinnostuneille erilaisia tiedotus- ja kommunikointimahdollisuuksia (mm. kotisivut).
Yhdistys voi toimintansa tukemiseksi:
- ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä järjestää asianomaisella luvalla arpajaisia, rahakeräyksiä, erilaisia huvitapahtumia sekä myydä mainoksia ja osaamistaan
- ylläpitää yhteyksiä ja liittyä jäseniksi sellaisiin koti- ja ulkomaisiin järjestöihin ja yhteisöihin, joilla on vastaavat tavoitteet ja toimintaperiaatteet
3. Yhdistyksen jäsenet
Yhdistyksen jäsenet ovat:
- varsinaisia jäseniä
- kannatusjäseniä
- kunniapuheenjohtajia
- kunniajäseniä.
Varsinaiset jäsenet ja kannatusjäsenet suorittavat vuotuisen jäsenmaksun, jonka suuruudet yhdistyksen syyskokous vahvistaa erikseen kullekin jäsenryhmälle. Varsinaisista jäsenistä juniorijäsenet (alle 21 v.) voidaan vapauttaa jäsenmaksusta tai se voi olla varsinaisten jäsenten jäsenmaksua pienempi. Kunniapuheenjohtajat ja kunniajäsenet ovat jäsenmaksuista vapautettuja.
4. Yhdistyksen jäsenyyden edellytykset
Varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä jokainen henkilö, joka hakee jäsenyyttä ja sitoutuu maksamaansyyskokouksen määräämän jäsenmaksun.
Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä jokainen luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka hakee yhdistyksen kannatusjäseneksi ja joka hyväksyy nämä säännöt sekä suorittaa syyskokouksen määräämän vuosittaisen jäsenmaksun. Jäsenmaksu voi olla erisuuruinen kannatusjäsenillä, jotka ovat luonnollisia henkilöitä ja kannatusjäsenillä, jotka ovat oikeushenkilöitä.
Kunniapuheenjohtajaksi voi yhdistyksen kokous hallituksen esityksestä hyväksyä henkilön, joka on toiminut erittäin ansiokkaasti yhdistyksen hyväksi. Kunniapuheenjohtajan arvo on elinikäinen.
Kunniajäseneksi voi yhdistyksen syyskokous hallituksen esityksestä hyväksyä henkilön, joka on toiminut erittäin ansiokkaasti yhdistyksen hyväksi. Kunniajäsenen arvo on elinikäinen.
5. Jäseneksi hyväksyminen
Varsinaiseksi jäseneksi ja kannatusjäseneksi hyväksymisestä päättää yhdistyksen hallitus.
Kunniapuheenjohtajat ja kunniajäsenet valitaan hallituksen esityksestä yhdistyksen varsinaisen kokouksen päätöksen perusteella.
6. Jäsenen erottaminen maksamattoman jäsenmaksun johdosta
Jäsen katsotaan eronneeksi, jos hän on jättänyt neljä kuukautta sitten erääntyneen jäsenmaksun maksamatta. Hallitus voi harkintansa mukaan vapauttaa jäsenmaksusta, jos eroilmoitus on tullut maaliskuun loppuun mennessä.
7. Jäsenen erottaminen ja muut kurinpitotoimet
Seuran jäsen sitoutuu noudattamaan:
– seuran sääntöjä tai niiden nojalla annettuja muita määräyksiä ja päätöksiä
– niiden järjestöjen, joiden jäsen seura on, sääntöjä tai niiden nojalla annettuja muita määräyksiä ja päätöksiä
– urheilun eettisiä periaatteita
– kulloinkin voimassa olevaa kansainvälistä ja kansallista antidopingsäännöstöä ja kansainvälisen lajiliiton antidopingsäännöstöjä sekä kansainvälisen olympiakomitean antidopingsäännöstöjä
– kilpailutulosten ja -tapahtumien manipuloinnin kieltoa koskevia säännöstöjä
Rangaista voidaan seuran jäsentä tai sitä, joka on seuran toiminnassa mukana ja joka on kirjallisesti sitoutunut näihin sääntöihin.
Rangaistavaa on:
– toimiminen tavalla, jonka tunnusmerkit täyttävät yhdistyslaissa mainitut erottamisperusteet
– näiden sääntöjen tai niiden nojalla annettujen muiden määräysten ja päätösten vastainen toiminta
– niiden järjestöjen, joiden jäsenenä seura on, sääntöjen tai niiden nojalla annettujen muiden määräysten ja päätösten vastainen toiminta
– syyllistyminen dopingrikkomukseen
– toimiminen seuran tarkoitusta vastaan
– seuran maineen vahingoittaminen seuran toiminnassa tai sen ulkopuolella
– liikunnan ja urheilun eettisten periaatteiden rikkominen
– syyllistyminen rikokseen seuran toiminnassa tai sen ulkopuolella, jos rikoksesta on tuomittu ehdolliseen tai ehdottomaan vankeusrangaistukseen
Liikunnan ja urheilun eettisten periaatteiden rikkomista ovat muun muassa:
– huumeiden ja dopingaineiden käyttö tai käytön edistäminen
– julkinen häiritsevä esiintyminen alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena seuran toiminnassa tai sen ulkopuolella
– tupakan ja tupakkatuotteiden käytön yhdistäminen urheilutilanteisiin
– epäasiallinen käyttäytyminen kilpailu- ja harjoitustilanteessa
– väkivalta, törkeä kielenkäyttö ja epäasiallinen arvostelu
– urheiluhuijaus, kuten kilpailutilan tai -välineiden manipulointi
– kilpailutulosten ja -tapahtumien manipulointi tai niiden yritys
– vedonlyönti omasta kilpailusta joko itse tai edustajan kautta
– lainvastainen mainonta
– seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä kaikissa muodoissaan riippumatta siitä seuraako teosta rikosoikeudellinen rangaistus
– rasistinen käytös seurassa tai sen ulkopuolella
– lahjonta
Rangaistuksena voidaan määrätä varoitus, sakko, jäsenoikeuksien määräaikainen rajoittaminen, pelikielto, toimintakielto seuran toiminnasta tai erottaminen seurasta.
Hallitus päättää erottamisesta ja muista kurinpitotoimista ja niiden yhteydessä annettavista rangaistuksista. Asianosaista on aina kuultava ennen päätöksen tekemistä.
Seuran kokous voi hallituksen esityksestä päättää kurinpitovallan siirtämisestä erilliselle kurinpitoelimelle ja hyväksyä tälle elimelle oman johtosäännön.
Erottamis- ja kurinpitopäätös tulee voimaan heti ja sen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon viisi päivää sen jälkeen, kun päätös on lähetetty hänelle kirjatussa kirjeessä. Päätös voidaan antaa todisteellisesti tiedoksi myös muulla tavalla, jolloin päätös on tullut tietoon tiedoksiantohetkellä.
Erotetulla ja kurinpitopäätöksen kohteella ei ole oikeutta vaatia takaisin seuralle suorittamiaan maksuja.
Dopingrikkomukset ja seuran jäsenelle niistä määrättävät seuraamukset on määrätty edellä mainituissa antidopingsäännöstöissä.
Mikäli lajiliiton tai muun kattojärjestön sääntöjä ja määräyksiä epäillään rikotun, on näillä järjestöillä ensisijainen kurinpitovalta. Mikäli kyse on urheiluyhteisön yhteisen eettisten rikkomusten kurinpitolautakunnan toimivaltaan kuuluvasta asiasta, käsitellään kurinpitoasia kyseisessä kurinpitolautakunnassa. Seuran tulee ottaa huomioon muussa elimessä tehdyt päätökset omassa kurinpitomenettelyssään.
8. Yhdistyksen hallitus
Yhdistyksen toimintaa ja taloutta johtaa yhdistyksen hallitus, jonka toimikausi on kalenterivuosi. Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kolmesta (3) kuuteen (6) muuta jäsentä. Jäsenet valitaan yhdistyksen syyskokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan siten, että puolet hallituksen muista jäsenistä on vuosittain erovuorossa. Ensimmäisellä kerralla erovuoroisuus ratkeaa arvan perusteella.
Jos puheenjohtaja tai jäsen eroaa keskellä hallituksen toimikautta, valitaan lähinnä seuraavassa yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa uusi jäsen hänen tilalleen jäljellä olevaksi ajaksi.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja sihteerin.
Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja ja hänen lisäkseen vähintään puolet sen jäsenistä on paikalla. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, jolloin äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee vaaleja lukuun ottamatta. Vaaleissa ratkaisee arpa.
Hallituksen tehtävänä on erityisesti:
- toteuttaa seuran kokouksen päätökset
- johtaa ja kehittää seuran toimintaa
- vastata seuran taloudesta
- ylläpitää jäsenluetteloa
- tehdä seuran toimintakertomus ja tilinpäätös
- laatia seuran toiminta- ja taloussuunnitelma seuraavaa toimintavuotta varten
- hoitaa seuran tiedotustoimintaa
- ottaa ja erottaa seuran toiminnanjohtaja
- ottaa ja erottaa seuran muut mahdolliset toimihenkilöt ja sopia heidän eduistaan
- päättää ohjatun toiminnan harjoitusmaksuista
9. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, toiminnanjohtaja tai sihteeri yksin tai kaksi hallituksen jäsentä yhdessä. Nimenkirjoittajien on oltava täysi-ikäisiä.
10. Tilit ja toiminnan tarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös asiakirjoineen on annettava toiminnantarkastajille viimeistään neljä (4) viikkoa ennen kevätkokousta.
Toiminnantarkastajien on annettava kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kevätkokousta.
Yhdistyksen toiminnantarkastajien ja varatoiminnantarkastajien toimikausi on valintaa seuraava kalenterivuosi.
11. Yhdistyksen kokousten koolle kutsuminen
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava kullekin jäsenelle sähköpostilla tämän ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen tai se on julkaistava seuran Internet-sivuilla. Kokouskutsu on lähetettävä tai julkaistava viimeistään 15 päivää ennen kokousta.
Yhdistyksen kokoukset pidetään hallituksen määräämässä paikassa yhdistyksen kotikunnassa. Kokouksen paikan ja tarkemman ajan määrää hallitus. Yhdistyksen kokous voidaan järjestää myös kokonaan ilman kokouspaikkaa etäkokouksena.
12. Yhdistyksen varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen varsinaisista kokouksista kevätkokous pidetään toukokuun loppuun mennessä.
Syyskokous pidetään viimeistään marraskuun loppuun mennessä hallituksen määräämänä päivänä.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten kirjallisesti vaatii.
Kokous on kutsuttava koolle kolmen (3) viikon kuluessa pyynnön esittämisestä, kuten yhdistyksen varsinainen kokous. Jokaisella jäsenmaksun maksaneella täysi-ikäisellä varsinaisella jäsenellä, kunniajäsenellä ja kunniapuheenjohtajalla on kokouksessa yksi ääni. Valtakirjan käyttö kokouksissa ja sen äänestyksissä on mahdollista.
Kannattajajäsenellä ei ole äänioikeutta.
13. Varsinaisissa kokouksissa käsiteltävät asiat
13.1 Kevätkokous
Kevätkokouksessa käsitellään ainakin seuraavat asiat:
- hallituksen laatima vuosikertomus ja edellisen vuoden tilinpäätös sekä toiminnantarkastajien lausunto
- päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
Asioista, jotka yhdistyksen jäsenet haluavat seuran kokouksen käsiteltäväksi, on tehtävä hallitukselle kirjallinen esitys viimeistään neljä (4) viikkoa ennen kokousta.
13.2 Syyskokous
Syyskokouksessa käsitellään vähintään seuraavat asiat:
- vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle vuodelle
- päätetään jäsenmaksujen suuruuksista
- valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi
- valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle
- valitaan kaksi (2) toiminnantarkastajaa seuraavan vuoden tilejä tarkastamaan
Asioista, jotka yhdistyksen jäsenet haluavat seuran kokouksen käsiteltäväksi, on tehtävä hallitukselle kirjallinen esitys viimeistään neljä (4) viikkoa ennen kokousta.
14. Yhdistyksen sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Näitä sääntöjä voidaan muuttaa yhdistyksen varsinaisessa tai ylimääräisessä kokouksessa, jos muutoksesta on kokouskutsussa mainittu ja kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä kannattaa muutosta.
Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä vähintään kolmen neljäsosan (3/4) äänten enemmistöllä annetuista äänistä kahdessa, vähintään kuukauden väliajoin pidetyssä yhdistyksen kokouksessa, jotka on kutsuttava koolle kuten yhdistyksen varsinainen kokous.
15. Varojen käyttö yhdistyksen purkautuessa
Jos yhdistys purkautuu, luovutetaan sen jäljelle jääneet varat purkamiskokouksen päättämään yhdistyksen päämääriä edistävään tarkoitukseen.
16. Yhdistyslaki
Näissä säännöissä määrätyn lisäksi noudatetaan voimassaolevan yhdistyslain määräyksiä.